Dit is een van de beroemdste gerechten uit de Marokkaanse keuken!
Tajine van kip met citroen en olijven
Ingrediënten
- 1 kip in stukken of 4 bouten, los van de dijen gehakt
- olijfolie
- 1 theelepel kaneelpoeder
- snufje saffraan
- 2 tenen knoflook
- stukje gember geraspt
- 1 grote ui grof gesnipperd
- 300 ml. kippenbouillon evt. van tablet
- 1 bos koriander evt. peterselie
- 1 geconfijte citroen
- zout en peper
- 100-150 gram groene olijven
Bereidingswijze
-
Maak een marinade van de olijfolie, kaneel, saffraan, 1 teentje knoflook, geraspte gember (of gemberpoeder) en wrijf hier de stukken kip mee in. Laat de kip een uurtje (of langer) liggen in de rest van de marinade.
-
Haal twee eetlepels uit de marinade en verhit een lage pan ø28 cm of sudderpan ø 28 cm. Fruit hierin de gesnipperde uit en nog een teentje knoflook. Haal de stukken kip uit de marinade, dep droog en bak rondom bruin.
-
Haal het vruchtvlees uit de gekonfijte citroen (gebruik alleen de schil) en spoel de schil goed af. Snijd de schil in heel fijne reepjes en voeg samen met de groene olijven en gehakte koriander toe aan het kipgerecht. Laat nog 10 minuutjes sudderen totdat de kip heel zacht en gaar geworden is.
-
Haal de kip uit de saus en houd warm. Breng de saus aan de kook en laat even indikken. Leg de kip weer in de saus en garneer evt. met wat schijfjes verse citroen en verse koriander.
Opmerkingen
Je kunt ook groenten toevoegen, zoals venkel of wortel. Fruit deze dan in het begin al mee met de uit.