Boeuf Bourguignon

Als de Crafond stoofpan ergens voor geschikt is, is het vooral voor deze klassieke franse boeuf bourguignon!

Print

Boeuf Bourguignon


Gerecht Hoofdgerecht
Kookgerei stoofpan, lage pan
Porties 6
Een recept van Boudine

Ingrediënten

  • 800 gram runderlappen in blokjes
  • 1 fles rode wijn
  • 2 of 3 winterpenen
  • halve bos bleekselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • scheut olijfolie
  • 75 gram boter boter
  • 16 sjalotjes gehalveerd
  • 2 tenen knoflook
  • 200 ml. bouillon evt. van tablet
  • paar takjes tijm
  • 100 gram spekblokjes
  • 250 gram kleine champignons gehalveerd of in kwarten
  • pot zilveruitjes
  • verse peterselie gesnipperd

Bereidingswijze

Voorbereiding

  1. Als je tijd hebt, marineer het vlees dan eerst een nachtje in:
    fles rode wijn
    1 ui, grof gesnipperd
    wortel en selderij, in stukjes
    tijm, laurier en kruidnagel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
    Verhit de olijfolie en de boter in de pan en bak het vlees rondom bruin.

    Bak de sjalotjes en 2 wortelen in grove stukken mee. Verhit de bouillon met de wijn (of het marinadevocht) in de stoofpan en voeg het vleesmengsel toe. Breng aan de kook. Voeg de kruiden en de knoflook aan het vocht toe en zout en peper naar smaak.
    Dek af met aluminium deksel of lage pan en stoof het vlees afgedekt in de oven in minimaal 3 uur gaar.

  2. Haal de stoofpanset uit de oven. Veeg het pandeksel* schoon met een stukje keukenpapier en bak hierin de spekblokjes op laag of middelhoog vuur zachtjes uit. Bak de champignons mee. Doe dit mengsel bij het vlees in de stoofpan.

  3. Voeg een paar lepels zilveruitjes toe aan het vleesmengsel en voeg evt. nog wat wijn toe. Zet terug in de oven en laat nog een kwartiertje stoven.
    Proef en breng op smaak met zout en peper.
    Strooi voor het opdienen nog wat verse peterselie over het gerecht.

Opmerkingen

Als je niet de complete set, stoofpan met  pandeksel, hebt, kun je natuurlijk vlees en groenten rechtstreeks in de stoofpan braden.
Het kan ook zonder oven, maar ook prima op een heel laag pitje op het vuur. Gebruik in dat geval wel een aluminium deksel of pandeksel.