Gamba’s à la Catelane

Gebaseerd op de beroemde mosselen à la Catelane, maar dan met gamba’s. eigenlijk nog veel lekkerder!

Print

Gamba's à la Catelane

Gerecht Hoofdgerecht
Kookgerei ovenschaal
Porties 4
Een recept van Boudine

Ingrediënten

  • 1 blikje ansjovis
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook of meer 😉
  • paar draadjes saffraan
  • herbes de provence of andere kruiden
  • 1 blikje tomatenblokjes of -saus
  • peper en zout
  • 1 ingelegde citroen (Marokkaanse buurtsuper)
  • 750 gram rauwe gamba's (diepvries)
  • geraspte kaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor en laat de gamba's (evt. in lauw water) ontdooien.
    Verwijder indien nodig het darmkanaal.

  2. Maak eerst de 'sofrito': de tomatensaus. Zet een ovenschaal  op op middelhoog vuur. Doe de ansjovis met de olie in de ovenschaal en laat uitsmelten. Voeg zodra de olie heet is de gesnipperde ui erbij. Laat deze op niet te hoog vuur glazig worden.

  3. Voeg een paar draadjes saffraan, 2 uitgeperste tenen knoflook en kruiden naar behoefte (herbes de provence, peterselie, tijm toe. Geen zout, de ansjovis is al zout genoeg. Voeg de tomatenblokjes of tomatensaus toe en laat minstens 10 minuten zachtjes pruttelen. Je kunt de schaal ook in de oven zetten. Als het teveel dreigt in te koken kun je wat tomatensaus of evt. een scheutje witte wijn of visbouillon toevoegen.

  4. Verwijder het vruchtvlees van een halve ingelegde citroen, spoel de schil en snijd in fijne reepjes. (het vruchtvlees wordt niet gebruikt).

  5. Na een minuut of 10 is de saus aardig ingedikt. Proef of de scherpe smaak van de uien eraf is en of je een volle, kruidige tomatensaus hebt. Nu kun je bepalen of er nog zout en of peper nodig is.

  6. Doe nu de gamba’s in de saus. Roer alles goed om, zodat de gamba’s zich goed met de saus mengen.
    Strooi geraspte kaas over het gambamengsel en sprenkel er de citroenschilreepjes over.

  7. Zet de schaal terug in de oven totdat de gamba’s gaar zijn en de kaas gesmolten.

    Serveer met (turks) brood en een frisse salade