Verhit de boter of olie in de stoofpan. Fruit het uitje en de knoflook in de boter. Voeg daarna de gewassen spinazie toe en laat even slinken.
Voeg ca. 500 ml. bouillon toe en breng aan de kook.
Laat een paar minuten zachtjes koken, schep uit de pan en pureer in de keukenmachine of met de staafmixer.
Smelt op laag/middelhoog de boter in dezelfde pan. Laat wel wat bruinen maar zeker niet te hard gaan. Zeef de bloem erboven en roer tot je een egale massa hebt.
Schenk hier scheutje voor scheutje de rest van de bouillon (warm) bij. Blijf goed roeren en schenk geen bouillon bij voordat de eerdere bouillon is opgenomen.
Doe nu de spinaziepuree erbij en laat nog een minuut of 5 zachtjes doorkoken.
Proef of de soep naar je smaak is en breng zo nodig op smaak met wat peper en zout.
Roer de eierdooier los met de room of crème fraîche. Doe een klein scheutje van de hete soep erbij en roer goed door. Doe vervolgens terug bij de soep. Niet meer laten koken, want dan gaat het ei schiften.
Garneer met reepjes gerookte zalm,
geschaafde en geroosterde amandelen,
geitenkaas,
kort gebakken (met knoflookolie) croutons
of reepjes omelet