Kruidige runderstoof met appel en abrikoos
Kruidige variant op de klassieke Hete Bliksem. Zonder aardappel, maar dat kun je er altijd los bij serveren.
Ingrediënten
- 1 kg. rundstoofvlees, bv sukadelappen
- 2 eetlepels (olijf)olie
- 2 eetlepels boter
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theel. gemalen kardemon
- 1/4 theel. saffraanpoeder (of -draadjes)
- 1/4 theel. verse gember of gemberpoeder
- kaneel
- zout en peper
- 1/2 bosje verse koriander (evt. peterselie)
- 100 gram gedroogde rozijnen
- honing
- 3 stevige, zure appels (bv Granny's)
- hand gedroogde abrikozen (optioneel)
Bereidingswijze
Bij voorkeur 's ochtends of de avond van tevoren
-
Zet een stoof- of sudderpan op op middelhoog vuur.
Snijd het vlees in blokken, de ui in ringen. De appel moeten in partjes gesneden, maar dat kun je beter later doen, anders worden ze bruin. -
Doe de helft van de boter en de olie in een stoofpan of sudderpan en laat de pan goed heet worden. Als de boter klaar is met bruisen bak je het vlees rondom bruin. Schep uit de pan met een schuimspaan en zet apart.
-
Draai het vuur lager en fruit de ui en knoflook in het vet van het vlees. Rasp er wat gember over uit, voeg saffraan en kaneel toe en bak nog 1 minuutje door.
Doe er 1 kop water bij, wat zout (of een bouillonblokje) en maal er flink wat zwarte peper over uit. Doe de helft van de koriander erbij. -
Doe het vlees terug in de pan. Dek af, bij voorkeur met een aluminium deksel of de tajine en laat op laag vuur zeker anderhalf stoven tot het vlees zacht is. Je kunt de pan ook op ca. 100° in de oven zetten.
Bij stoofvlees geldt: hoe langer hoe liever. -
Voeg na 1½ uur de rozijnen, de rest van de koriander en een flinke eetlepel honing erbij en laat nog eens een 1/2 uur stoven tot het vlees zacht is.
's Avonds of een half uur van tevoren
-
Was de appels (schillen is niet noodzakelijk) en snijd ze in parten. Halveer de abrikozen. Gebruik niet meer abrikoos dan ongeveer de helft van de appel, anders wordt het te overheersend.
-
Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de appelparten, samen met de abrikozenhelften in ca. 10 minuten. Na 5 minuutjes even op de andere helft leggen. Doe er dan 1 eetlepel honing en ½ theelepel kaneel bij.
-
Hou wat de appelabrikozencompote achter voor de garnering. Voeg de grootste helft toe aan het vlees en laat de smaken nog een kwartier aan elkaar wennen.
-
Garneer met de rest van de compote en gehakte koriander.