Knoflooksoep
Supersimpel recept van mijn Franse buurvrouw
Ingrediënten
- 1 - 1½ l. groentenbouillon, vers of van blokje
- 30 gr. boter
- 2 bollen knoflook gekneusd
- 3 eieren, gesplitst
- sneetjes oud witbrood of stokbrood
Bouquet garni
- takjes peterselie, tijm en laurierblaadje klassiek
- evt rozemarijn, prei of salie naar smaak
Bereidingswijze
-
We willen geen kruiden in de soep, om de mooie witte kleur niet te verliezen, dus je kunt de bouillon wat kruidiger maken door 'm vooraf aan de kook te brengen met een bouquet garni en even te laten doorkoken.
-
Smelt de boter in een Crafond hoge pan of stoofpan en voeg de tenen knoflook -gepeld en gekneusd, maar niet geperst- toe.
Bak op middelhoog vuur, kijk uit dat ze niet te bruin worden, dan worden ze bitter. -
Zodra ze beginnen te bruinen voeg je de bouillon toe, door een zeef als er een bouquet garni in zit, en laat het geheel zeker 15 min. zachtjes pruttelen.
-
Haal met een schuimspaan de knoflooktenen uit de pan en pureer ze met de staafmixer of keukenmachine. Voeg zo nodig een scheutje bouillon toe om er zeker van te zijn dat de tenen helemaal glad gepureerd worden.
-
Doe terug in de pan.
Proef en breng indien nodig op smaak. Als je het lekker vindt kun je een klein scheutje citroensap of droge witte wijn toevoegen.
Tot zover kan het voorbereid worden.
Bereiding
-
Splits de eieren en klop de eiwitten op met een beetje (olijf-)olie, (provencaalse) kruiden en wat peper en zout.
Smeer dit mengsel op de sneetjes oud brood of stokbrood.
Verhit een Crafond koekenpan en bak de sneden zodra de pan goed heet is. Je zou ze ook in de oven of onder de grill kunnen roosteren. -
Klop de dooiers ondertussen los met een scheut van de hete soep.
Voeg al roerend bij de soep. Let op dat de soep niet meer kookt.
Opdienen
-
Leg een snee geroosterd brood in een soepkom of diep bord en schenk de knoflooksoep eromheen.
-
Je kunt voor het oog - maar ook voor de smaak nog wat toevoegen zoals hollandse garnaaltjes of geroosterde amandelschijfjes maar dat is geheel en al naar eigen inzicht en afhankelijk van de gelegenheid.