Ratatouille van groenten

Door het gebruik van groenten van het seizoen een heel kleurig en lekker recept, als bijgerecht of heerlijk vegetarisch hoofdgerecht.

Print

Groenteratatouille

Gerecht Bijgerecht
Kookgerei lage pan ø24 cm.
Porties 4 porties
Een recept van Franscesca Bettoni, www.beautyfoodblog.com

Ingrediënten

Voor de rodepraprikasaus

  • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
  • 1 rode ui
  • 1/4 rode peper optioneel
  • 1 rode paprika
  • snufje zout
  • 350-500 ml. water

Voor de ratatouille

  • 2 gele courgettes
  • 3 groene courgettes van ongeveer gelijke diameter
  • 5 rijpe (Roma-)tomaten van ongeveer gelijke diameter
  • 2-3 aubergines van ongeveer gelijke diameter
  • handje pompoenpitten (of zonnebloem- of pijnboom)
  • 1 eetl. olijfolie
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse oregano
  • 1 theel. gomasio*
  • 1-2 eetlepels parmigiano geraspt
  • of gistvlokken, voor een veganistische variant

Bereidingswijze

Gomasio*

  1. Gomasio is een mengsel van sesamzaad en zeezout.
    Rooster hiervoor 500 gram sesamzaad in de droge pan en maal het fijn met ca. 50 gram zeezout. 

Rodepaprikasaus

  1. Snijd de ui in ringen. Verwijder de zaadjes van het pepertje en snijd in ringetjes. Was de paprika's en snijd in grove stukken.

  2. Verhit een eetlepel olijfolie in een lage pan en bak de ui en peper ongeveer een minuut. Voeg dan de paprikastukken toe, een snufje zout en giet een beetje water bij, totdat de paprika net bedekt is.
    Laat ca. 15-20 minuten zachtjes koken, totdat je een lobbige saus hebt.

  3. Giet de saus in een kom en pureer met een staafmixer. Controleer de smaak, voeg evt. nog wat zout toe

Ratatouille

  1. Was alle groenten en snijd in dunne plakken. Als je wilt verwijder je het sap en zaad van de tomaten.

  2. Giet de paprikasaus terug in de pan en leg de groenten strak tegen elkaar afwisselend in een cirkel. Begin aan de buitenkant en werk door naar het midden tot het hele oppervlak gevuld is. De ratatouille moet heel compact zijn, anders loopt de saus uit.

  3. Bestrijk de groenten met olie en bestrooi met de de pompoenpitten, verse kruiden, een theelepel gomasio en kaas of gistvlokken.
    Bak op middelhoog vuur mét aluminium deksel gedurende 35-40 minuten.

    Je kunt de ratatouille natuurlijk ook gewoon in de oven klaarmaken, reken dan op 30 minuten op 200°C. Een deksel is dan niet nodig, tenzij het te droog wordt.

Opmerkingen

Je vindt het originele recept (in het Italiaans) op
www.beautyfoodblog.com