Een kruiden-specerijenmengsel dat, afhankelijk van het gerecht, naar believen kan worden aangepast.
Chermoula
Ingrediƫnten
Basisingrediƫnten
- 1/2 theelepel komijn gemalen
- 1/2 ingemaakte citroen
- 1/2 bos peterselie (blad) gehakt
- 1/2 bos koriander (blad) gehakt
- 2 tenen knoflook grof gehakt
- 2 eetlepels citroensap
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- olijfolie
- zout en peper
Optioneel:
- 1/4 theelepel saffraandraadjes
- 1/4 theelepel cayennepeper
Voor een pittige variant
- 1 theelepel gember geraspt
- 2 theelepels rode chilipeper gehakt
Bereidingswijze
Rooster de komijn in een droge (koeken)pan gedurende 2 minuten totdat ze gaan ruiken. Haal van het vuur.
Verwijder het vruchtvlees van 1/2 ingemaakte citroen en spoel de schil.
Snijd in reepjes.
Doe de geroosterde komijnzaadjes, citroenreepjes en knoflook tezamen met alle gekozen kruiden en specerijen in een vijzel.*
Voeg de scheutsgewijs de olie toe en wrijf of stamp tot een pasta.
Voeg naar smaak citroensap toe en indien gewenst extra olijfolie.Hoe dik je de chermula wilt hebben is afhankelijk van het gebruik: voor een marinade liever wat dunner, voor een (dip)saus of om sardientjes te vullen is een dikkere pasta beter.
* Zelf pak ik meestal gewoon een staafmixer.