Orientaalse rijstschotel met gamba

Print

Oriëntaalse rijst met gamba

Een oosters wokgerecht, maar dan uit Italië, gemaakt door Nonna Mina, oftewel 'mijn omaatje'

Gerecht Hoofdgerecht
Kookgerei wok

Ingrediënten

  • 400 gram basmatirijst
  • 3 parika's (1 rood, 1 geel, 1 groen) vaak samen verpakt
  • 1 wortel
  • 1/2 bosje ;ente-uitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 270 gram grote garnalen (diepvries)
  • sojasaus
  • 800 ml water
  • wokolie

Bereidingswijze

  1. Zet de wok alvast op niet te hoog vuur.
    Was de paprika en wortel en snijd ze in kleine stukjes. (brunoise)
    Breng wat water aan de kook en blancheer de paprika en wortel.
    Haal met schuimspaan uit het water en laat uitlekken. Het water kun je zo gebruiken voor de rijst.

    Snipper de ui, hak of pers de knoflook en bak op middelhoog vuur. Als de ui bruin wordt voeg je de uitgelekte wortel en paprika toe en wok op niet te hoog vuur gedurende 10 minuten.

  2. Kook ondertussen de rijst in 800 ml. water. Voeg zout toe, deksel op de pan en 15-20 minuten zachtjes laten koken zonder te openen. Laat afkoelen.

  3. Terug naar de groenten: voeg na 10 minuten de ontdooide garnalen toe, wok nog een een minuut of 3. Voeg sojasaus toe. (kwestie van smaak of je zoete of zoute gebruikt, ik gebruik japanse)

    Als de groenten gaar en een beetje knapperig zijn voeg je de rijst toe en wokt alles nog een keer goed door. Breng eventueel op smaak met zout.