Asperges met timbaaltje van gerookte zalm

Dit jaar start het aspergeseizoen op 5 april. Vanaf dan zijn in het hele land volop asperges verkrijgbaar.
Asperges maken wij klaar in de ovenschaal met aludeksel – gewoon op het vuur of in de oven. Dus niet koken, waarbij alle smaak en stevigheid verloren gaat.
Hieronder het basisrecept.

Asperges

Ingrediënten

Asperges

  • 500 gram witte asperges vers!
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

Basisrecept asperges koken

  1. Leg de asperges in een grote bak koud water, was en schil ze met een dunschiller van net onder het kopje af naar beneden. Snijd het onderste, ingedroogde,  stukje van de asperges af en snijd eventueel ook in reepjes.

  2. Haal de schillen uit het water en leg, met aanhangend water in een ovenschaal.  Leg de aspergekontjes erbij. Strooi er wat zout over en leg dan de geschilde asperges erop. Mogelijk past het overdwars, anders gewoon in de lengte.

  3. Zet de ovenschaal op een laag of middelhoog vuur en dek af met het aluminium deksel. Kook (of liever gezegd: stoof) de asperges in een minuut of 10 gaar. Neem van het vuur en houd warm onder het deksel.


Op de website van het aspergecentrum vind je heel veel recepten. Klassiek is natuurlijk met ham en ei.
Maar probeer het ook eens met een timbaaltje van tomaat, komkommer, ei en gerookte zalm.

Timbaaltje met gerookte zalm


Gerecht Bijgerecht, Voorgerecht
Een recept van Boudine

Ingrediënten

  • 1 pak gerookte zalm
  • of verse zalm, sushikwaliteit
  • zout naar smaak niet nodig bij gerookte zalm)
  • sap van een halve citroen
  • 3 eieren hardgekookt
  • beetje mayonaise en mosterd om de eieren aan te maken
  • 3 vleestomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 teen knoflook
  • (evt) kappertjes
  • 1/4 blok geitenkaas (feta)
  • 1/4 bosje peterselie fijngesneden

Bereidingswijze

  1. Breng de eieren aan de kook en laat ze hard koken.
    Snijd de vleestomaten kruiselings in en leg ze even bij de eieren in het kokende water. Leg ze daarna in zo koud mogelijk water, zodat ze gemakkelijk te ontvellen zijn.
    Ontvel de tomaten en verwijder de zaadjes.
    Snijd de halve komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijst, anders wordt het te nat!
    Nu komt het snijden, ik mag vast geen reclame maken, maar een nicer dicer scheelt heel veel werk!
    Snijd de vleestomaten en komkommer in heel kleine blokjes.
    Doe beiden samen in een vergiet en bestrooi met wat zout, zodat het vocht eruit trekt.
    Snijd de gerookte zalm in heel kleine blokjes. Besprenkel met het sap van een halve citroen.
    Snijd de feta in kleine blokjes.
    Prak de hardgekookte eieren fijn en maak aan met een halve eetlepel mayonaise en een dessertlepel mosterd. Maak het niet te nat!
    Meng de tomaten, komkommer, feta en kappertjes. Pers er een half teentje knoflook boven uit. Voeg wat fijngesneden verse peterselie toe.
    Als het mengsel te nattig is kun je evt. wat geraspte parmezaan toevoegen. Wees dan zuinig met zout!

    Breng op smaak met zout en peper naar smaak.

Opmaak/presentatie

  1. Neem een garneercirkel/uitsteker en vul de ring met een laagje gerookte zalm. Strijk glad met de bolle kant van een lepel en schep  wat van het eimengsel erop. Wederom gladstrijken en de ring opvullen met het tomaten/komkommermengsel.
    Druk voorzichtig aan met de stamper en haal de ring langs de stamper omhoog, zodat je timbaaltje netjes blijft.